Od początku roku Armenia wyeksportowała ogromne ilości moreli
W związku z upalną pogodą w Armenii, morele w tegorocznym sezonie dojrzewały wcześniej niż zwykle. W związku z tym Armenia zwiększyła eksport tych owoców we wcześniejszym niż zwykle okresie
Od początku 2018 roku Armenia wyeksportowała łącznie około 100 tys. ton produktów owocowo-warzywnych. Dla porównania w tym samym okresie 2017 roku wyeksportowano 56 tys. ton tych owoców. Wiceminister Robert Makaryan twierdzi, że jedną z przyczyn tego wzrostu są wczesne upały, jednak i bez nich wolumeny wywozu byłyby znacznie większe.
Jeśli chodzi o morele w całym 2017 roku wyeksportowano łącznie 28,5 tys. ton tych owoców, a od początku 2018 roku na rynki zagraniczne trafiło już 43,5 tys. ton moreli.
Podobnie jak w poprzednich latach ponad 90 proc. eksportu moreli trafiło na rynek Federacji Rosyjskiej. Niewielkie ilości owoców trafiły także do Gruzji, na Białoruś, do Kazachstanu, do Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Kuwejtu, a także do Rumunii i Belgii.
Co prawda w Europie Zachodniej lub w krajach Zatoki Perskiej owoce i warzywa sprzedawane są droższe, ale duże ilości produktów sprzedawane są na rynku rosyjskim – powiedział Robert Makaryan.
Największym eksporterem owoców i warzyw w Republice Armenii jest firma Spayka. Firma jest zainteresowana rozszerzeniem geografii eksportu, a jeśli chodzi dostawy na rosyjski rynek, ormiańskie owoce sprzedawane są głównie w regionach południowych kraju oraz w samej Moskwie.
Zobacz więcej: Morele?preview=1