Turcja: pogoda daje się we znaki producentom moreli
Bardzo wczesna wiosna i szybkie rozpoczęcie wegetacji daje się we znaki producentom owoców. Mamy dopiero początek kwietnia, a na południu Europy większość roślin jest w fazie fenologicznej charakterystycznej co najmniej dla połowy maja. Drzewa czują już „powiew” późnej wiosny, natomiast ryzyko wystąpienia przymrozków wiosennych nie spada.
Ostatnio doświadczyli tego sadownicy z Turcji. W trakcie kwitnienia moreli w największym regionie produkującym morele suszone, temperatury nocą spadły do – 5 st. C, a lokalnie nawet do -10 st. C i utrzymywały się na tym poziomie przez 48 godzin. Tak duże mrozy uszkodziły nie tylko kwitnące właśnie kwiaty, ale i całe młodsze pędy roślin.
Producenci mówią o stratach na poziomie 100 proc., a niektórzy twierdzą, że uszkodzeniu uległy całe drzewa. Tureccy sadownicy liczą na pomoc rządu, gdyż większość z nich nie była nawet ubezpieczona na taką ewentualność.
Zobacz więcej: Morele?preview=1
Ochrona przeciwprzymrozkowa – temat na topie
czytaj dalej
Hiszpania: morele i nektaryny uszkodzone przez przymrozki
czytaj dalej
Włochy: kłopotliwe wczesne kwitnienie drzew
czytaj dalej