Okres zmian sektorze przetwórczym?
Dlatego pojawią się pogłoski o konsolidacjach, jak w przypadku grupy Agros Nova, która poszukuje możliwości poszerzenia swego portfolio o nowe kategorie.
Plotki w świecie przetwórców
– Największe koncerny działające w Polsce, takie jak Unilever, Nestlē, Maspex czy Heinz także intensywnie szukają możliwości rozwoju biznesu na naszym rynku, m.in. poprzez przejęcia istniejących marek, rentownych i atrakcyjnych spółek z branży przetwórstwa owocowo-warzywnego – mówi Magda Brzózka, dziennikarka Rynku Spożywczego.
Kryzys w skupach warzyw?
W ostatnim okresie, część przedsiębiorców narzeka na ceny i dostęp do surowców. Są i tacy, którzy w zaciskaniu pasa przez polskich konsumentów upatruje sukcesu.
Najbardziej pesymistycznie pierwszą połowę 2013 r. wspominają producenci bakalii i firmy przetwarzające ogórki (surowca było mało i jest o ponad 100 proc. droższy niż przed rokiem).
Czy ogórek zmieni branżę?
– Dla wielu mniejszych, polskich przetwórni ogórek to flagowa pozycja w portfolio, można się spodziewać negatywnych wieści i słabych wyników finansowych. Problemem jest również utrzymujący się spadek popytu i utrudniony dostęp do kredytów. Polacy coraz chętniej gotują w domu, by nie wydawać pieniędzy na jedzenie w restauracjach. Największymi optymistami są więc producenci mrożonek, którzy liczą na to, że rynek będzie rósł w kolejnych latach o kilka proc.– dodaje Magda Brzózka.
Zobacz więcej: Ceny owoców?preview=1
Wrzesień – przetwórnie walczą o surowiec
czytaj dalej
Droższe warzywa do przetwórstwa
czytaj dalej