Chile: większa produkcja orzechów włoskich
Produkcja orzechów włoskich w Chile będzie w bieżącym sezonie 2013/2014 wyższa od ubiegłorocznej, donosi niemiecki Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI). Wpływ na ten wzrost ma nie tylko pogoda, która w tym roku była wyjątkowo korzystna, ale także zwiększenie w ostatnich latach powierzchni upraw tego gatunku.
Coraz więcej niedawno posadzonych drzew wchodzi w okres produkcyjny, a biorąc pod uwagę, że tamtejsi sadownicy inwestują w coraz nowocześniejsze technologie, instalacje do nawadniania, stosują najnowsze metody agrotechniki między innymi intensywne cięcie, można spodziewać się, że w kolejnych latach produkcja orzechów włoskich w Chile wzrośnie jeszcze bardziej.
Obecnie zbiory orzechów w tym kraju w sezonie 2013/2014 oszacowano na ponad 50.000 ton.
Według szacunków amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) obszar uprawy orzechów w Chile wynosi 30.000 ha, z czego 23.000 ha znajduje się w fazie produkcyjnej.
Orzechy włoskie uprawia się głównie w centralnych rejonach Chile, między innymi wokół stolicy tego kraju. Sady mają powierzchnię średnio po 10 – 15 ha, czyli są one dwa razy większe od tych we Francji i tylko o połowę mniejsze od sadów w USA.
Większość produkowanych orzechów w Chile jest eksportowana, w 2012 roku eksport orzechów wyniósł 35.000 ton o łącznej wartości 197,5 mln dolarów. Konsumpcja krajowa jest stosunkowo niewielka i wyniosła w 2012 roku 5.000 ton.
Zobacz więcej: Orzechy ?preview=1