Hiszpania: wzrost produkcji migdałów
Według wstępnych szacunków opublikowanych przez Krajową Radę ds. Orzechów, składającą się z organizacji rolniczych takich jak ASAJA, COAG, UPA i Hiszpańskiego Stowarzyszenia Producentów Orzechów (AEOFRUSE), w sezonie 2015/2016 produkcja migdałów wzrośnie o 5 proc. w porównaniu do poprzedniego sezonu i będzie aż o 14 proc. wyższa względem średniej z pięciu ostatnich lat. Zbiory migdałów w Hiszpanii osiągnął w omawianym okresie wielkość 51.643 ton.
Perspektywy zbiorów są dobre ze względu na korzystne warunki pogodowe panujące do tej pory - brak mrozów i ciepłą, słoneczną pogodę w czasie kwitnienia i wzrostu migdałów. Ostateczne szacunki mogą się jednak jeszcze zmienić. Biorąc pod uwagę zeszłoroczną suszę na niektórych obszarach produkcyjnych, wielkość produkcji może ulec zmianie - spaść, względem ubiegłorocznej, dlatego za jakiś czas konieczna może być rewizja obecnych prognoz.
Zobacz więcej: Orzechy ?preview=1
Włosi importują mniej orzechów laskowych
czytaj dalej
Spadek eksportu ukraińskich orzechów włoskich
czytaj dalej
Coraz więcej świeżych kokosów na polskim rynku
czytaj dalej
Wyższe zbiory pistacji na świecie w tym sezonie
czytaj dalej
Unijny handel orzechami włoskimi
czytaj dalej
Światowy eksport orzechów włoskich
czytaj dalej