Hiszpański handel migdałami
W minionym roku Hiszpania wyeksportowała w sumie 89,2 tys. ton migdałów wobec 67,1 tys. ton w roku poprzednim i 59,8 tys. ton w roku 2013. Największym importerem hiszpańskich migdałów są Niemcy z ubiegłorocznym wynikiem 25,2 tys. ton, a także Włosi – 17,7 tys. ton oraz Francuzi – 14,8 tys. ton. Około 2,3 tys. ton stanowił ubiegłoroczny eksport do Polski.
W przypadku importu tego produktu – w roku 2015 Hiszpania zakupiła go 85,8 tys. ton wobec 78,6 tys. ton w roku wcześniejszym. Największym eksporterem na hiszpański rynek były w minionym roku stany Zjednoczone z wynikiem ponad 69,0 tys. ton oraz Australia – 10,8 tys. ton. Ponadto po około 2,0 tys. ton stanowił import z Niemiec i Portugalii.
Zobacz więcej: Orzechy ?preview=1
Turcja: wzrost eksportu orzechów laskowych
czytaj dalej
Iran: znaczny wzrost eksportu orzechów pistacjowych
Unijny rynek migdałów
czytaj dalej