Rynek migdałów w Unii Europejskiej
We wrześniu bieżącego roku ukazał się najnowszy raport dotyczący sytuacji na unijnym rynku orzechów. Raport prezentuje dane dla następujących produktów – migdałów, orzechów włoskich, laskowych oraz pistacji.
Zgodnie z tym raportem kraje unijnej „28” to jeden z największych światowych zarówno producentów, jak i konsumentów migdałów. W sezonie 2013/2014 szacowane zbiory tych orzechów to około 62,7 tys. ton, czyli mniej wobec danych za sezon 2012/2013, który zakończył się wynikiem ponad 83,1 tys. ton.
Największy unijny producent migdałów to oczywiście Hiszpania. Prognozy na tegoroczny sezon mówią jednak o sporym spadku produkcji tych orzechów w tym kraju – o 23 proc. względem zbiorów w roku ubiegłego i szacuje się, że wyniosą 50,2 tys. ton. Spodziewane zbiory we Włoszech to około 5,0 tys. ton, a w Grecji również około 5,0 tys. ton. W omawianym sezonie 2013/20104 poziom unijnej konsumpcji migdałów liczony dla 28 państw członkowskich to około 265,7 tys. ton, wobec 287,6 tys. to w poprzednim sezonie.
Na bardzo zbliżonym poziomie do zeszłorocznego utrzyma się import migdałów – wstępnie oszacowano go na 215,0 tys. ton wobec 216,0 tys. ton w poprzednim sezonie. Najważniejszym dla unijnego rynku dostawcą migdałów są Stany Zjednoczone, skąd sprowadzane jest około 94 proc. tego produktu. W poprzednim sezonie z łącznej ilości zaimportowanych orzechów blisko 200,0 tys. ton stanowiły te amerykańskie, a pozostałe 9,0 tys. ton były to migdały australijskie i zaledwie 1,5 tys. ton marokańskie. W przypadku eksportu migdałów z UE- 28 w sezonie 2013/2014 został on oszacowany na około 12,0 tys. ton, z czego największe ilości trafią jak zwykle do USA oraz do Szwajcarii.
Zobacz więcej: Orzechy ?preview=1