Światowy eksport orzechów włoskich
Jak wynika z najnowszych danych FAO, w roku 2013 światowy eksport orzechów włoskich wyniósł 461,2 tys. ton i był nieznacznie większy od eksportu z roku poprzedniego kiedy to handel zagraniczny tym produktem wyniósł 450,3 tys. ton.
Największym eksporterem tych orzechów były zarówno omawianym roku, jak i w latach poprzednich Stany Zjednoczone – w roku 2013 wyeksportowały w sumie 230,8 tys. ton tych owoców. Tym samym kraj ten rokrocznie wysyła poza granicę około 68 proc. wszystkich zbiorów.
Na drugim miejscu pod względem wielkości wysyłki uplasował się Meksyk – 42,8 tys. ton i po ponad 31,0 tys. ton na trzecim ex aequo Chile i Ukraina. Ponadto w roku 2013 niecałe 30,0 tys. ton wyeksportowała Francja, ponad 13,0 tys. ton Mołdawia i niecałe 8,5 tys. ton Rumunia.
Zobacz więcej: Orzechy ?preview=1
Światowy rynek orzechów pistacjowych
czytaj dalej
Uzbekistan – nowy potentat na światowym rynku
Zróżnicowane ceny orzechów włoskich?
czytaj dalej
Łuskane orzechy laskowe coraz droższe
czytaj dalej