Światowy rynek migdałów
W sezonie 2016/2017 łączna światowa produkcja migdałów oszacowana została na 1,173 mln ton wobec 1,093 mln ton w sezonie poprzednim. Największym, światowym producentem tych orzechów od lat pozostają Stany Zjednoczone z wynikiem w bieżącym sezonie na poziomie prawie 930,0 tys. ton.
Globalny poziom konsumpcji migdałów to w omawianym sezonie 2016/2017 1,103 mln ton, a największym konsumentem na świecie są wszystkie kraje unijne z wynikiem 356,0 tys. ton a także USA z wynikiem 300,0 tys. ton.
W sezonie 2016/2017 wyeksportowane zostanie w sumie 716,5 tys. ton migdałów, z czego rekordową ilość 625,0 tys. ton stanowi eksport z samych tylko Stanów Zjednoczonych, a wielkość globalnego importu to 658,7 tys. ton – najwięcej zaimportują kraje UE 28.
Zobacz więcej: Orzechy ?preview=1
Unijny rynek orzechów włoskich oraz migdałów
czytaj dalej
Hiszpański handel migdałami
czytaj dalej