Ukraina: duży wzrost produkcji orzechów włoskich
W ciągu ostatnich dziesięciu lat na Ukrainie powierzchnia nasadzeń zwiększyła się o bardzo wydajne odmiany orzecha włoskiego, dzięki czemu możliwe było zbieranie coraz większych ilości owoców. Dzięki temu krajowa produkcja orzechów wzrosła od roku 2010 roku o ponad 25 proc. (w 2017 roku wielkość ta opiewała na około 110 tys. ton). To z kolei sprawiło, że Ukraina uzyskała przyczółek w rankingu dziesięciu największych producentów tego gatunku na świecie. Według analityków firmy Pro-Consulting, wielkość zbiorów orzecha włoskiego jest większa jedynie w takich krajach jak USA, Meksyk, Francja, Niemcy i Peru.
W perspektywie średnioterminowej spodziewany jest jeszcze większy wzrost zbiorów orzecha włoskiego w tym kraju, ponieważ areał gwałtownie rośnie po latach stagnacji. W ubiegłym roku areał powierzchni nasadzeń orzechów włoskich w kraju wzrósł o 18 proc., co oznaczało powrót do danych z roku 2000.
Zobacz więcej: Orzechy ?preview=1