Unijny handel orzechami włoskimi
W całym 2013 roku wszystkie kraje unijne łącznie wyeksportowały lub reeksportowały w sumie 65,4 tys. ton orzechów włoskich. Dla porównania w pierwszych ośmiu miesiącach 2014 roku wielkość ta wyniosła 30,9 tys. ton wobec 26,7 tys. ton w analogicznym okresie roku 2013.
Najwięcej tych orzechów w całym 2013 roku wysłała Francja – niecałe 30,0 tys. ton, a dla porównania w okresie od stycznia do końca sierpnia 2014 roku było to 10,2 tys. ton. Na kolejnych miejscach w wysyłce znalazły się między innymi Rumunia, Bułgaria oraz Niemcy.
W przypadku importu orzechów włoskich przez kraje unijne w całym 2013 roku sprowadzono ich 134,5 tys. ton, a w pierwszych ośmiu miesiącach 2014 roku odpowiednio 76,2 tys. ton wobec okresu styczeń – sierpień 2013 – 65,6 tys. ton.
Największym importerem tego produktu od lat pozostają Włosi z wynikiem 33,5 tys. ton w roku 2013 oraz kolejno Niemcy, Hiszpanie i Francuzi. W sprowadzanych orzechach dominują orzechy włoskie bez łupiny – ponad 70,7 tys. ton, a te z łupiną to około 63,7 tys. ton. Na unijnym rynku największym powodzeniem cieszą się orzechy importowane z USA oraz z Chile.
Zobacz więcej: Orzechy ?preview=1
Światowy eksport orzechów włoskich
czytaj dalej
Światowy rynek orzechów pistacjowych
czytaj dalej
Francja: ceny owoców w dół
Uzbekistan – nowy potentat na światowym rynku
Ile wyniosła produkcja owoców z drzew w tym sezonie?
czytaj dalej