Unijny rynek orzechów włoskich oraz migdałów
W najnowszym raporcie FAS USDA opublikowane zostały wstępne dane szacunkowe dla produkcji wybranych orzechów we wszystkich państwach unijnych w sezonie 2016/2017, między innymi dla orzechów włoskich i migdałów.
W przypadku migdałów Unia Europejska jest w światowej czołówce jeśli chodzi o konsumpcję. Jest również liczącym się ich importerem (głównie z Kalifornii) z dominującą tu Hiszpanią. Produkcja migdałów w państwach unijnych oszacowana została w sezonie 2016/2017 na około 94,0 tys. ton z czego dwóch największych producentów to Hiszpania z tegosezonową prognozą na poziomie 65,2 tys. ton oraz Włochy z wynikiem 20,0 tys. ton.
Jak już wspomniano, znakomita większość migdałów na unijnym rynku pochodzi z importu – w poprzednim sezonie aż 206,0 tys. ton to zakupy w USA. Około 19,9 tys. ton to import z Australii i zaledwie 2,0 tys. ton z Maroka. Tuż za Hiszpanią największe ilości tych orzechów sprowadzają Niemcy i Holandia. Tegosezonową konsumpcję przez unijnych konsumentów oszacowano na około 352,0 tys. ton.
W przypadku orzechów włoskich, ich produkcja utrzymuje się na trochę wyższym poziomie niż migdałów i w sezonie 2016/2017 oszacowana została na ponad 113,0 tys. ton. Do największych producentów zaliczają się Francja z wynikiem niecałych 41,0 tys. ton, Rumunia – 33,0 tys. ton oraz Hiszpania – 15,0 tys. ton.
Podobnie jak w przypadku migdałów największym eksporterem orzechów włoskich na unijny rynek są Stany Zjednoczone z poprzedniosezonowym wynikiem niecałych 100,0 tys. ton. Ponadto pozostałe ilości dostarczają Mołdawia, Chile i Ukraina. Wolumen spożycia na unijnym rynku dla orzechów włoskich w bieżącym sezonie powinien wynieść około 275,0 tys. ton.
Zobacz więcej: Orzechy ?preview=1
Ukraina: mniej orzechów włoskich
czytaj dalej
Rekordowe zbiory owoców - dane GUS
czytaj dalej
Światowy rynek pistacji
czytaj dalej