Brazylijski rynek pomarańczy
W sezonie 2014/2015 brazylijskie zbiory pomarańczy oszacowano na 16,034 mln ton wobec 17,870 mln ton zebranych w poprzednim sezonie. Średnie plonowanie pomarańczy w omawianym sezonie 2014/2015 to około 71,0 kg z drzewka, a owoce te uprawiane są na łącznym obszarze 630,6 tys. ha. Wielkość krajowej konsumpcji pomarańczy oszacowano na 6,033 mln ton, co oznacza dokładnie tyle samo co w sezonie 2013/2014.
Eksport świeżych owoców pozostaje w stosunku do wielkość zbiorów na niemal niezauważalnym poziomie - zaledwie 20 ton rocznie. Import jest też śladowy – około 15 ton w roku. Pozostała, zdecydowana większość zbiorów trafia do przetwórstwa – w omawianym sezonie 2014/2015 to około 9,996 mln ton pomarańczy – nieco mniej wobec poprzedniego sezonu kiedy do przetworzenia trafiło 11,832 mln ton tych cytrusów. Z powyższej ilości owoców przetworzonych w sezonie 2014/2015 prawdopodobnie wytworzone zostanie około 935,0 tys. ton soku pomarańczowego – to mniej niż rok wcześniej – 1,215 mln ton. Biorąc pod uwagę brazylijski stan zapasów z poprzedniego sezonu w sezonie 2014/2015 wyeksportowane zostanie około 1,18 mln ton soku. W okresie od lipca 2014 roku do końca kwietnia 2015 roku Brazylijczycy wyeksportowali w sumie około 927,0 tys. ton soku pomarańczowego, a największymi importerami tego produktu pozostają: Belgia, USA oraz Holandia.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Tanieją argentyńskie cytryny
czytaj dalej
Najnowsze prognozy eksportu cytrusów na półkuli południowej
czytaj dalej
Chiny: wzrost importu owoców
czytaj dalej
Najnowsze prognozy zbiorów cytrusów na półkuli południowej
czytaj dalej
Hiszpania największym dostawcą owoców i warzyw na niemiecki rynek
czytaj dalej