Cytryny - warto mieć na niepogodę
Cytryna wbrew panującej opinii, nie zawiera dużo witaminy C, w 100 jej gramach znajduje się zaledwie od 50 do 80 miligramów. Porównując do rekordzistki – dzikiej róży, w której może znajdować się do 4000 mg, to naprawdę niedużo. Cytryna zawiera także tylko nieznaczne ilości witamin z grupy B: 0,05 mg witaminy B1, 0,04 mg B2, 0,2 mg B3, 0,11 mg B6, witaminę P, czyli rutynę oraz makroelementy: 0,4 mg żelaza i 0,1 mg cynku.
Cytryny, mimo bardzo skromnej zawartości witamin i mikroelementów, mają jednak wiele właściwości zdrowotnych. Chronią organizm przed przeziębieniem dzięki udziałowi w biosyntezie kolagenu – podskórnej warstwy ochronnej, zabezpieczającej przed przenikaniem wirusów oraz wspomagają produkcję limfocytów. Pomagają przy leczeniu wszelkich infekcji płucnych oraz niwelują stany podgorączkowe. Mają właściwości bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych.
To bardzo wartościowy owoc a tegoroczny sezon dzięki wysokiej produkcji w Hiszpanii i w Turcji – naszych dwóch największych dostawców cytryn na polski rynek pozwala na uzupełnienie zapasów w bardzo dobrych cenach.
W chwili obecnej cytryny z Hiszpanii oferowane są przez importerów w bardzo przystępnych cenach, w granicach 50,00 – 60,00 zł za 10 kg karton, tj. od 5,00 do 6,00 zł/kg brutto. Jeszcze tańsze są cytryny z Turcji. Dziś zakup cytryn z Turcji to wydatek rzędu 35,00 - 45,00 zł za 10 kg karton (3,50 – 4,50 zł/kg brutto). W sieciach handlowych cytryny w handlu detalicznym można kupić już od niecałych 5,00 zł za kilogram, a w okresie czasowych promocji nawet w granicach 4,00 zł za kilogram.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1