Czeka na sezon drogich cytryn z Hiszpanii?
AILIMPO opublikowało pierwsze szacunki dotyczące produkcji cytryn w Hiszpanii w nadchodzącym sezonie 2015/2016. Zgodnie z tymi danymi zbiory hiszpańskich cytryn wyniosą 850,4 tys. ton czyli aż o 23 proc. mniej w porównaniu do poprzedniego sezonu - w sezonie 2014/2015 zbiory cytryn w Hiszpanii były wyjątkowo wysokie i wyniosły aż 1,1 mln ton.
Niższe zbiory są rezultatem niekorzystnych warunków pogodowych w czasie kwitnienia i zawiązywania owoców, przez co ilość cytryn została ograniczona.
W przypadku cytryn Fino i Primofiori, oczekuje się, że spadek produkcji wyniesie około 17 proc., przy czym niewielkie ograniczenie podaży może mieć miejsce w pierwszej połowie kampanii, zaś znacznie większe w drugim półroczu nadchodzącego sezonu.
W przypadku cytryn Verna ograniczenie produkcji może osiągnąć pułap 38 proc. względem poprzedniego sezonu, choć prognozy te mogą być jeszcze zaktualizowane w styczniu, w zależności od opadów i rozwoju owoców.
Tegoroczny sezon na hiszpańskie cytryny powinien rozpocząć się pod koniec września. Początek kampanii może nie być najlepszy ze względu na silną konkurencję owoców z Turcji, a także wciąż dostępnych w Europie cytryn z Argentyny, Urugwaju i RPA.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Oj, drogie te mandarynki
czytaj dalej
Tanieją argentyńskie cytryny
czytaj dalej
Argentyna, Chile i RPA wystartowały z eksportem cytryn
czytaj dalej
Argentyna: duże problemy producentów jabłek i gruszek
czytaj dalej