Grecki rynek cytrusów
Szacuje się, że w sezonie 2014/2015 zbiory greckich cytrusów wyniosą ogółem około 1059,0 tys. ton, z czego najwięcej będą stanowiły zbiory pomarańczy – około 850,0 tys. ton. W poprzednim sezonie 2013/2014 zebrano zdecydowanie więcej tych cytrusów – 970,0 tys. ton, czyli o 12 proc. więcej niż obecnie. Ze wspomnianej wielkości 850,0 tys. ton około 170,0 tys. ton pomarańczy skierowane zostanie do przetwórstwa.
Spore ilości, tj. 148,0 tys. ton to zbiory mandarynek, które nie uległy zmianie wobec poprzedniego sezonu 2013/2014. Pozostałe ilości zbieranych w Grecji cytrusów to około 55,0 tys. ton cytryn i 6,0 tys. ton grapefruitów.
Pomarańcze Grecy eksportują przede wszystkim do państw unijnych, a w poprzednim sezonie największe dostawy trafiły na rynek rumuński – ponad 80,0 tys. ton, bułgarski – 33,6 tys. ton oraz do Polski i na Węgry. Łącznie eksport pomarańczy w sezonie 2013/2014 wyniósł 365,8 tys. ton. W przypadku mandarynek razem wysłano ich ponad 83,0 tys. ton i tu ponownie największymi odbiorcami była Rumunia oraz Bułgaria. Eksport cytryn jest w porównaniu do wielkości ich importu niewielki i wyniósł w omawianym okresie nieco ponad 7,0 tys. ton, większy jest ich import – około 21,0 tys. ton cytryn głównie z Argentyny i Turcji. Przy i tak nieznacznej produkcji grapefruitów wielkość ich wysyłki to jedyne 2,2 tys. ton skierowane głównie do Bułgarii.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Unijny rynek pomarańczy w sezonie 2014/2015
czytaj dalej
Argentyna: w nadchodzącym sezonie nie zabranie cytryn?
Maroko: eksport cytrusów wyższy jak rok temu
czytaj dalej
Turcja: fatalna pogoda ograniczyła produkcję cytrusów
czytaj dalej