Hiszpania: coraz większy eksport grejpfrutów
Eksport grejpfrutów z Hiszpanii osiągnął w sezonie 2011/2012, który się właśnie skończył, 50.000 ton owoców. Ilość ta jest zgodna z wcześniejszymi prognozami jakie szacowano w 2011 roku.
José Antonio García, dyrektor generalny Ailimpo, zwrócił uwagę, że dane dotyczące eksportu są porównywalne z wartościami z lat ubiegłych i wykazują umocnienie się hiszpańskich grejpfrutów na europejskim rynku, które zaczynają być coraz większą konkurencją dla owoców z Florydy czy Israela.
García powiedział, że w mijającym sezonie udało się uzyskać atrakcyjne ceny hiszpańskich grejpfrutów, pomimo dość dużej konkurencji ze strony owoców z Turcji oraz Izraela.
Głównym odbiorcą hiszpańskich grejpfrutów jest Francja, gdzie trafia około 60 proc. owoców, a także Niemcy oraz Wielka Brytania.
W minionym sezonie, kiedy to wartość zbiorów wyniosła 60.000 ton – około 2.500 ton trafiło do przemysłu na soki, a 7500 ton na rynek wewnętrzny.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1