Hiszpania: eksport cytryn
Freshfel opublikował najnowsze dane dotyczące sytuacji na hiszpańskim rynku cytryn. W sezonie 2011/2012 (okres liczony od września 2011 roku do końca czerwca 2012 roku) łączną produkcję tych cytrusów oszacowano na poziomie 846,4 tys. ton, z czego 114,0 tys. ton skierowano na krajowy rynek do bezpośredniej konsumpcji a około 265,9 tys. ton do przetwórstwa. W omawianym okresie 423,8 tys. ton zebranych w Hiszpanii cytryn wyeksportowano do UE, a pozostałe 42,7 tys. ton wyeksportowano poza granice Unii Europejskiej – do państw trzecich.
W okresie od 1 września 2011 do końca czerwca br. w ramach eksportu wewnątrzunijnego największym odbiorcą były Niemcy z wynikiem 92,5 tys. ton. Na drugim miejscu uplasowała się Francja – 70,1 tys. ton i kolejno Polska – niecałe 50,0 tys. ton oraz Wielka Brytania – 44,7 tys. ton, Włochy – 41,1 tys. ton a także Holandia z wynikiem ponad 17,0 tys. ton.
W przypadku eksportu poza UE – łączna ilość 42,6 tys. ton cytryn, to dostawy między innymi do Rosji – 16,7 tys. ton, Szwajcarii – 6,6 tys. ton oraz po około 3,5 tys. ton do Chorwacji i Kanady.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Rosja obniży cła importowe na cytrusy
Grecja - gorsze zbiory cytrusów
Argentyna: Rynek cytryn
czytaj dalej