Hiszpania: produkcja cytryn i grejpfrutów w sezonie 2016/2017
AILIMPO opublikowało najnowsze szacunki dotyczące zbiorów cytryn i grejpfrutów w sezonie 2016/2017. Jeszcze we wrześniu prognozy mówiły o produkcji cytryn na poziomie ok. 1 mln ton. Dziś eksperci mówią o zbiorach w wysokości 980 tys. ton. W przypadku grejpfrutów prognozowany jest niewielki spadek względem poprzedniego sezonu - zbiory wyniosą ok. 67 tys. ton.
Jeśli chodzi o handel cytrynami, w pierwszej części sezonu (od września do grudnia 2016 roku) odnotowano spadek eksportu owoców o 12 proc. względem poprzedniego sezonu. Wszystko za sprawą wysokich zapasów argentyńskich i południowoafrykańskich owoców a tym samym ich wysokiej podaży na europejskim rynku. Handel cytrynami w drugiej części sezonu powinien wrócić do normalności, tym bardziej, że grudniowe i styczniowe deszcze wpłynęły korzystnie na wielkość cytryn. Niemniej jednak, nie należy się spodziewać, aby produkcja osiągnęła rekordową wielkość z sezonu 2014/2015.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Mniej cytryn w Argentynie
Turecki eksport cytrusów
czytaj dalej
Hiszpania: mniejszy eksport cytrusów?
czytaj dalej
Dobry sezon dla greckich eksporterów
czytaj dalej