Hiszpania: spadek produkcji cytrusów w Granadzie
Wartość produkcji owoców cytrusowych w hiszpańskiej prowincji Granada w Andaluzji jest w bieżącym sezonie jak do tej pory niższa o ponad 20 proc. w porównaniu do zeszłorocznej. Szczególnie duży spadek cen dotyczy mandarynek i pomarańczy – o ponad 50 proc. poniżej kosztów produkcji, jednak ze względu na niższe zbiory, powinny pójść w górę.
W porównaniu do poprzedniego sezonu 2011/2012 w bieżącym sezonie łączna produkcja cytrusów w prowincji Granada spadła ogółem dokładnie o 23,14 proc. W przypadku pomarańczy spadek wyniósł 21 proc., w przypadku mandarynek wyniósł 23,2 proc. a w przypadku cytryn 40 proc.
Ceny wczesnych odmian pomarańczy w Granadzie w tym sezonie były wręcz katastrofalne i wynosiły 0,09 i 0,10 € / kg. Plantatorzy obawiają się, że mimo mniejszych zbiorów ceny jednak nie wzrosną, gdyż wyższą produkcję pomarańczy odnotowano w prowincji Huelva. Ponadto z powodu kryzysu gospodarczego popyt ze strony przemysłu przetwórczego znacznie spadł, są jeszcze zapasy koncentratu z ubiegłego roku.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Izrael: wzrost produkcji owoców cytrusowych
Maroko: mniejszy eksport cytrusów w tym sezonie
Prognoza zbiorów cytrusów
Turcja: słabsze zbiory cytrusów
Produkcja cytrusów w basenie M. Śródziemnego
czytaj dalej