Hiszpania: spadek produkcji owoców cytrusowych
Pierwsze szacunki Walenckiej Rady ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w odniesieniu do kampanii cytrusowej w 2017/2018 wskazują, że produkcja owoców cytrusowych w regionie osiągnie poziom 3.143.984 ton, co stanowi 20,3 proc. mniej niż w poprzedniej kampanii (wielkościowo o 800 000 ton). W prowincji Alicante spadek wyniesie 20,9 proc., w Castellon 23,6 proc., a w Walencji ponad 19 proc. Spadek ten jest wynikiem deszczowej zimy oraz chłodnej wiosny, która spowodowała nieregularne kwitnienie.
Jeśli chodzi o produkcję poszczególnych gatunków o 24,1 proc. mniej zebranych zostanie mandarynek, zbiory pomarańczy będą niższe o 7,6 proc. a cytryn o 16,2 proc. Szacunkowe dane pokazują, że produkcja pomarańczy wyniesie 1.526.706 ton, mandarynek 1.334.444 ton a cytryn 246.150 ton. Tymczasem produkcja grejpfrutów osiągnie poziom 25.684 ton.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Turcja wkroczyła na rynek?
czytaj dalej
Hiszpania: spadek produkcji cytrusów?
czytaj dalej
Spokojniej niż przed rokiem
czytaj dalej
Drożeją, ale bardzo powoli
czytaj dalej