Hiszpania: więcej owoców cytrusowych
Bieżący rok pod względem wielkości zbiorów jest znacznie korzystniejszy od minionego i zgodnie ze wstępnymi szacunkami produkcja owoców cytrusowych ogółem będzie w tym regionie w nadchodzącym sezonie o 12,1 proc. wyższa od zeszłorocznej i osiągnie 680.100 ton, w porównaniu do 606.484 zebranych w zeszłym roku.
Na tak wysokie zbiory miała wpływ wyjątkowo dobra pogoda – spora dostępność do wody, łagodna wiosna i korzystne temperatury w czasie sezonu.
W przypadku cytryn szacuje się, że zbiory wyniosą około 390.000 ton, z czego 300.000 będą to owoce odmiany Fino, a pozostała część odmiany Verna.
W przypadku mandarynek całkowita produkcja wyniesie 88.900 ton. Produkcja klementynek wzrośnie względem ubiegłego roku o 23,7 proc., mandarynek Satsumas o 41 proc., a pozostałych mandarynek o 23,2 proc.
Produkcja pomarańczy w zbliżającej się kampanii wyniesie 169.400 ton, średnio o 13,1 proc. więcej jak w roku poprzednim. Jedynie w przypadku grejpfrutów, których areał w Hiszpanii spada, tegoroczne zbiory będą niższe jak rok temu, średnio o 6,2 proc. i wyniosą 31.220 ton.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Na razie na rynku cytrusów stabilnie
Hiszpania: więcej cytryn w tym roku
Skrócenie sezonu cytrusowego w Argentynie
czytaj dalej
UE: rynek owoców cytrusowych
czytaj dalej