Hiszpania: znacznie więcej cytryn Verna
Oficjalne dane potwierdzają znaczny wzrost produkcji cytryn odmiany Verna w Hiszpanii względem poprzedniego sezonu. Całkowita produkcja tych owoców wzrośnie z 193.680 ton w roku 2016 do około 300.000 ton w 2017 roku (wzrost o 55 proc. w ujęciu sezon do sezonu). Wszystko za sprawą poprawy warunków pogodowych w tym sezonie oraz rozpoczęcia owocowania wielu nowych sadów cytrusowych.
Główny zbiór cytryn Verny rozpocznie się pod koniec kwietnia, a kampania cytrynowa w Hiszpanii będzie trwała przynajmniej do końca lipca, z możliwością jej kontynuacji do sierpnia. Hiszpańscy plantatorzy obawiają się, że tak długi sezon nie pozostanie bez wpływu na ceny cytryn, tym bardziej, że w tym roku zarówno Argentyna jak i Afryka Południowa także zwiększyły produkcję cytryn.
Będzie się to wiązało z większą podażą owoców i presją cenową na europejskim rynku, zwłaszcza od czerwca, kiedy to kampanie w obu tych krajach będą już w pełni. Scenariusz, którego można się spodziewać w najbliższych miesiącach opiera się na wysokiej konkurencyjności w sprzedaży i sporo niższych cenach w porównaniu do poprzedniego sezonu.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Zaczyna drożeć?
Jeszcze spokojnie
czytaj dalej
Hiszpania: wzrosną ceny cytryn?
czytaj dalej
Nadal tanie, ale…
czytaj dalej
Maroko: rekordowe zbiory cytrusów
Światowy rynek cytryn
czytaj dalej