Hiszpania: zwiększenie produkcji grejpfrutów
Andaluzyjscy producenci gatunków cytrusowych zmieniają w ostatnich latach profile swoich gospodarstw, dzięki czemu w tamtejszym regionie zaczęła rosnąć produkcja grejpfrutów. W sezonie 2014/2015 produkcja grejpfrutów odmian Ruby Star, Marsh i Rio Red wyniosła 22,231 tys. ton - o 43,7 proc. więcej w stosunku do produkcji sprzed czterech lat.
Jeśli chodzi o areał upraw grejpfrutów, to w porównaniu do poprzedniego roku pozostał stabilny i wyniósł 597 ha, jednak wielkość produkcji wzrosła w ciągu roku o 16 proc. To za sprawą idealnych wręcz warunków pogodowych i dobrego zarządzania produkcją - wydajność z hektara w ostatnim roku wyniosła 37,24 ton - aż o 72,3 proc. więcej w porównaniu do okresu 2010-2014.
Wzrost zainteresowania produkcją grejpfrutów wśród andaluzyjskich producentów podyktowane jest wzrostem zapotrzebowania na te owoce. Choć w samej Hiszpanii spożycie grejpfrutów nie rośnie, to w pozostałej części Europy owoc ten bardzo zyskuje na popularności i jest coraz częściej spożywany. Duży na to wpływ mają coraz mocniej rozpowszechnione walory dietetyczne tego owocu.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Truskawkowa „taniocha” z importu już u nas
czytaj dalej
Hiszpańscy producenci boją się embarga
czytaj dalej
Hiszpania: opłacalna produkcja cytryn?
Hiszpania: późne mandarynki będą droższe?
czytaj dalej
Hiszpania: producenci cytrusów domagają się lepszej ochrony
czytaj dalej