Hiszpański rynek cytryn
W minionym sezonie 2015/2016 wielkość zbiorów cytryn oszacowano na 802,0 tys. ton wobec 1154,0 tys. ton sezon wcześniej. Wstępne dane na sezon 2016/2017 mówią o zbiorach na poziomie 980,0 tys. ton, czyli o około 22 proc. więcej niż w sezonie 2015/2016. Jest to jednak wciąż mniej w porównaniu do sezonu 2014/2015. Dla porównania średnioroczne wielkość zbiorów cytryn w Hiszpanii w ostatnich 10 latach oszacowano na około 902,0 tys. ton.
Hiszpania jest europejskim potentatem w produkcji cytryn i monopolistą w eksporcie tych owoców na europejskie rynki w okresie od września do maja. Szacuje się, że wielkość produkcji cytryn w Hiszpanii stanowi aż 80 proc. ogółem wyprodukowanych owoców w Europie.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Hiszpania: pierwsze prognozy produkcji cytryn
czytaj dalej
Nadal kosmos?
Import cytryn do Polski w I kw. 2016 roku
czytaj dalej
To już lekka przesada
czytaj dalej
Turecki eksport owoców i warzyw
czytaj dalej