Huragan Irma wpływa na ceny koncentratu pomarańczowego
Z powodu huraganu Irma, który uderzył we wschodnie regiony Stanów Zjednoczonych wartość zamrożonego koncentratu pomarańczowego wzrosła o 25 procent, do 1.600 funtów za tonę. Co prawda, ceny w zeszłym roku spadły z rekordowo wysokiego poziomu 1850 funtów dzięki zwiększonej produkcji w Brazylii, jednak analitycy obawiają się, że mogą ponownie osiągnąć ten poziom. Oprócz szkód spowodowanych przez huragan bowiem, plantatorzy borykają się z chorobą bakteryjną „zielenienie cytrusów”.
W bieżącym sezonie w Stanie Floryda, największym regionie produkcyjnym cytrusów w USA, zbiory pomarańczy są najniższe od 1945 roku i ograniczenie produkcyjne może wystąpić jeszcze w następnym sezonie.
Analityk ds. Napojów Rabobank, Andres Padilla powiedział, że na Florydzie wciąż występuje problem z produkcją, a w nachodzącym sezonie i w Brazylii prawdopodobnie zbiory pomarańczy będą niższe, a to oznacza spadek podaży koncentratu pomarańczowego i jednoczesny wzrost cen.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1