Import pomarańczy na rynek unijny
Unia Europejska pod względem produkcji i konsumpcji pomarańczy jest praktycznie samowystarczalna. Takie kraje jak Hiszpania czy Włochy będące jednymi z większych producentów pomarańczy na świecie dostarczają na unijny rynek większość owoców. Zapotrzebowanie na owoce spoza UE jest niewielkie, a tym samym i import tych owoców z państw trzecich nieduży.
W okresie od dnia 1 grudnia 2012 roku do dnia 27 maja 2013 roku kraje unijne zaimportowały z państw trzecich łącznie 205,7 tys. ton pomarańczy o łącznej wartości 1,64 mln euro. Dla porównania niemal w analogicznym okresie rok wcześniej, to jest od dnia 1 grudnia 2011 do dnia 31 maja 2012 roku wielkość importu wyniosła odpowiednio 228,4 tys. ton pomarańczy.
Największe ilości tych owoców cytrusowych Unia Europejska w omawianym okresie zaimportowała z Egiptu – 128,4 tys. ton oraz z Maroka – 30,8 tys. ton. Z Tunezji na unijny rynek trafiło 18,6 tys. ton a z Turcji niecałe 11,0 tys. ton.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Prognoza zbiorów cytrusów w Peru
czytaj dalej
Prognoza zbiorów cytrusów w Argentynie
czytaj dalej
Wysokie ceny cytryn z południowej półkuli
czytaj dalej
Brazylia monopolistą w produkcji soku pomarańczowego
czytaj dalej
Import pomarańczy do Polski w 2012 roku
czytaj dalej