Izraelski rynek cytrusów
W sezonie 2014/2015 (okres liczony od października 2014 do końca września 2015 roku) izraelskie zbiory owoców cytrusowych łącznie oszacowano na około 604,0 tys. ton – jest to o 17 proc. więcej wobec poprzedniego sezonu 2013/2014. W sumie w roku 2014 owoce cytrusowe uprawiane były w Izraelu na łącznym obszarze 19,4 tys. ha, a największa powierzchnia upraw skoncentrowana jest w centralnej części kraju – około 48 proc. i w części południowej - 31 proc.
Najwięcej wśród uprawianych w tym kraju owoców cytrusowych, produkuje się mandarynek ze zbiorami w bieżącym sezonie oszacowanymi na poziomie 223,0 tys. ton oraz grapefruitów – 185,0 tys. ton. Pozostałe ilości stanowi produkcja między innymi pomarańczy – 122,0 tys. ton, cytryn – 66,0 tys. ton oraz 8,0 tys. ton pozostałych cytrusów. Tym samym zbiory mandarynek w omawianym sezonie będą stanowiły aż 37 proc. łącznej produkcji, grapefruitów – niecałe 31 proc., a pomarańczy około 20,2 proc.
W bieżącym sezonie 2014/2015 około 202,5 tys. ton owoców cytrusów skierowanych zostanie na eksport – wobec 167,4 tys. ton sezon wcześniej. Niecałe 250,0 tys. ton owoców zostanie na lokalnym rynku do bezpośredniej konsumpcji, a ponad 151,7 tys. ton trafi do przetwórstwa. W przypadku krajowej konsumpcji największym powodzeniem cieszą się cytryny – około 90 proc. zbiorów oraz pomarańcze – 64 proc. zbiorów. Mandarynki i grapefruity są w dużej mierze kierowane na eksport.
W przypadku eksportu izraelskich cytrusów, około 88 proc. trafia na europejski rynek, a najwięcej tych owoców importuje Wielka Brytania, kraje skandynawskie, Francja, Włochy oraz Niemcy. Pozostała ilość wysyłanych owoców trafia do Rosji i na Ukrainę.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Mniejszy eksport egipskich pomarańczy
czytaj dalej
Prognozy eksportu cytrusów z RPA w tym sezonie
czytaj dalej
Hiszpania: więcej cytrusów w tym sezonie?
czytaj dalej
USDA opublikowała prognozę zbiorów cytrusów na świecie
czytaj dalej
Chiński rynek cytrusów
czytaj dalej