Maroko: wysokie zbiory cytrusów
Departament Rolnictwa Maroka przewiduje, że produkcja owoców cytrusowych w sezonie 2013/2014 będzie rekordowo wysoka. Zbiory poszczególnych gatunków mogą wynieść ogółem nawet 2,20 mln ton, co stanowi wzrost w stosunku do poprzedniego roku o 50 proc. i o 37 proc. w stosunku do średniej z sześciu ostatnich lat. Powierzchnia produkcyjna cytrusów w Maroko podsumowana została na początku tego sezonu na 92.000 hektarów.
Wzrost ten tłumaczy się zwiększeniem rentowności produkcji cytrusów (44 proc. w porównaniu do poprzedniego roku i o 18 proc. w porównaniu do średniej z 6 ostatnich lat). W Maroko w ostatnich latach uległa także znacznemu zwiększeniu wielkość nasadzeń gatunków cytrusowych. W ciągu ostatniego roku dosadzono około 4.000 ha cytrusów, a w sezonie 2010/2011 około 17.000 ha gatunków cytrusowych.
Produkcję w Maroko obejmują głównie mandarynki – 52,7 proc. produkcji, a także pomarańcze – 45,5 proc. produkcji. Produkcję pomarańczy szacuje się na około 1,00 mln ton, co stanowi wzrost o 31,4 proc. w stosunku do sezonu 2012/13 i o 20 proc. w stosunku do średniej z okresu 2008-2013.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Import mandarynek do Polski w I półroczu 2013
czytaj dalej
Import pomarańczy do Polski w I półroczu 2013
UE: rynek mandarynek
czytaj dalej