Maroko: wzrost eksportu owoców cytrusowych
Tegoroczna kampania cytrusowa w Maroko przyniosła spory wzrost wielkości eksportu, a tamtejsi handlowcy są przekonani, że przy tym tempie wzrostu będzie możliwe osiągnięcie zamierzonego wcześniej celu - eksportu 1,3 mln ton owoców cytrusowych w 2018 roku.
Generalnie sezon eksportowy w Maroko trwa od października do maja, a sprzedaż cytrusów do końca stycznia br. wyniosła na razie 350 tys. ton, co stanowi wzrost o 27 proc. w porównaniu do tego samego okresu roku ubiegłego. Do końca bieżącego sezonu oczekuje się, że eksport powinien osiągnąć pułap 600 tys. ton - rok temu wielkość ta zamknęła się wartością 480 tys. ton.
Główną przyczyną wzrostu eksportu cytrusów jest zwiększony wolumen wysyłek do Rosji, która zakupiła w bieżącym sezonie do tej pory aż 155 tys. ton owoców cytrusowych, tj. 44 proc. całkowitego eksportu. Sporo marokańskich cytrusów trafiło także na rynek europejski - 108 tys. ton (rok wcześniej było to 80 tys. ton). Zwiększył się o 24 proc. także eksport na rynek kanadyjski osiągając 100 tys. ton.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Wzrost produkcji pomarańczy we Włoszech w tym sezonie?
czytaj dalej
Rosjanie będą jedli mniej witamin
Turcja: skutki rosyjskiego embarga dla handlu cytrusami
czytaj dalej
Prognozy produkcji cytrusów w UE w sezonie 2015/16
czytaj dalej
Hiszpania: zwiększenie produkcji grejpfrutów
czytaj dalej
Turcja: eksport cytryn mniejszy, ceny zaś wyższe
czytaj dalej