Meksyk jest największym producentem limonek
W 2017 roku Meksyk wyprodukował 2,5 mln ton limonek, co jest drugim wynikiem wśród owoców cytrusowych w kraju. Co więcej produkcja tych owoców wciąż rośnie – w minionym roku o 3,4 proc. więcej w ujęciu rok do roku.
Według Ministerstwa Rolnictwa, Hodowli Zwierząt, Rozwoju Obszarów Wiejskich, Rybołówstwa i Żywności (Sagarpa), Meksyk uprawia dwie odmiany limonek (limonki perskie, które stanowią 30 proc. całkowitej produkcji i limonki meksykańskie, które stanowią 70 proc. wszystkich), w przypadku których spore są różnice od produkcyjnych do marketingowych.
Stwierdzono jednak, że obie odmiany uzupełniają się nawzajem w sposób naturalny, aby zaspokoić potrzeby rynku (zarówno krajowego, jak i międzynarodowego). Na swoim blogu agencja Sagarpa stwierdziła, że produkcja limonek jest drugą najważniejszą produkcją owoców cytrusowych w kraju, zarówno w konsumpcji świeżej, jak i przemysłowej, a Meksyk jest głównym producentem obu odmian.
W 2017 roku najważniejszymi regionami produkującymi limonki perskie (limonki bez pestek) były Veracruz, Oaxaca i Jalisco, które razem stanowiły 95 proc. wielkości produkcji w Meksyku; tymczasem głównymi producentami limonek meksykańskich były Michoacán i Colima, które stanowiły 89 proc. produkcji.
W 2017 roku głównymi odbiorcami limonek meksykańskich były Stany Zjednoczone; a głównymi odbiorcami limonek perskich były Stany Zjednoczone, Holandia i Wielka Brytania.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1