Mniej cytryn w Argentynie
W sezonie 2016/2017 prognozowane zbiory cytryn to około 1,37 mln ton wobec 1,4 mln ton w poprzednim sezonie. Na niezmienionym poziomie w porównaniu do poprzedniego sezonu utrzymuje się powierzchnia upraw tych cytrusów i wynosi 48,0 tys. ha.
W Argentynie znakomita większość produkcji kierowane jest do przetwórstwa – w sezonie 2016/2017 będzie to około 1,02 mln ton, czyli nieznacznie mniej niż sezon wcześniej. W porównaniu do wolumenu zbiorów, wielkość cytryn przeznaczonych do krajowej konsumpcji jest bardzo niska – w omawianym sezonie szacuje się, że będzie to jedynie 70,0 tys. ton. Pozostała ilość cytryn trafia na eksport – w sezonie 2016/2017 prognozowane jest około 280,0 tys. ton.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Turecki eksport cytrusów
czytaj dalej
Hiszpania: mniejszy eksport cytrusów?
czytaj dalej
Dobry sezon dla greckich eksporterów
czytaj dalej
Cytryny coraz tańsze?
czytaj dalej
Unia Europejska: pozostałości chlorpiryfosu w tureckich cytrynach
czytaj dalej
Rosyjski import z Egiptu
czytaj dalej