Mniej pomarańczy w Unii Europejskiej
Prognoza zbiorów pomarańczy na ten sezon mówi, że w krajach Europy Południowej wyniosą one ogółem 5,6 mln ton – dane według FAS. Hiszpańska produkcja pomarańczy będzie stanowić połowę z tej wartości, pomimo spadku areału nasadzeń pomarańczy w regionie Walencji.
FAS ocenia, że produkcja pomarańczy w Hiszpanii w tym sezonie wyniesie 2,9 mln ton, czyli będzie o 5 proc. wyższa w stosunku do ubiegłego sezonu. Włochy – drugi pod względem wielkości produkcji pomarańczy w Europie będą miały niestety zupełnie inną sytuację. Szacuje się, że z powodu pogody zbiory pomarańczy w tym kraju wyniosą zaledwie 1,55 mln ton, czyli o 24 proc. mniej jak w sezonie 2011/2012. Dobra wiadomość jest za to taka, że pomimo mniejszych dostaw pomarańczy z tego kraju, dobre warunki pogodowe przyczyniły się do produkcji owoców wysokiej jakości – w dużych rozmiarach i z dużą zawartością cukrów.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Import pomarańczy do Polski w 3 kw. 2012 roku
czytaj dalej