Najlepszy okres na cytrusy
W zimowych miesiącach pomarańcze są najsłodsze a mandarynki najbardziej soczyste. Spowodowane jest tym, że owoce w tym okresie mniej czasu spędzają w transporcie.
Jakość owoców zależy od ilości czasu, jaki spędziły w transporcie. Owoce sprowadzane są z obu półkul kuli ziemskiej, w zależności od pory roku. W okresie wiosenno-letnim cytrusy dojrzewają na półkuli południowej. Sprowadzamy je więc m.in. z Argentyny, Brazylii i RPA – tłumaczy Cezary Głodek z firmy Lemon Kołobrzeg, która zajmuje się importem owoców.
Aby przetrwać transport trwający ok. 2-3 tygodnie, muszą być zerwane wcześniej, jeszcze półsurowe. Dodatkowo są zabezpieczane chemicznie przed zepsuciem.
Pod koniec listopada zaczynają się zbiory cytrusów w krajach basenu śródziemnomorskiego. Do Polski owoce przyjeżdżają głównie z Hiszpanii (okolice Walencji) i Włoch. Transport trwa kilka dni, dlatego owoce zbierane są prawie dojrzałe i dzięki temu mają wspaniały smak – tłumaczy lepszą jakość zimowych owoców Głodek.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1