Niekorzystna pogoda w Hiszpanii zwiększyła popyt na egipskie cytrusy
Według Omara Abdelatty z Spica BV, początek egipskiego sezonu na owoce cytrusowe został nieco opóźniony - sezon rozpoczął się pod koniec listopada 2017 roku. Ten późniejszy początek był spowodowany powolnym dojrzewaniem pomarańczy we wczesnym etapie sezonu. Sezon rozpoczął się później, jednak praktycznie o razu i jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia było już duże zapotrzebowanie na cytrusy.
Co więcej, dużo słabszy sezon hiszpański, spowodowany niesprzyjającymi warunkami pogodowymi w regionie, wpłynął na wzrost zapotrzebowania na egipskie pomarańcze – powiedział Abdelatty. Popyt na cytrusy wzrósł przede wszystkim w takich krajach w takich krajach jak Irlandia, Dania i Polska. Z kolei zwiększenie zainteresowanie owocami przełożyło się na ich ceny.
Według Abdelatty na ceny egipskich pomarańczy miało wpływ kilka czynników. Po pierwsze wahania egipskich warunków ekonomicznych i przepisy władz lokalnych, w przypadku których wstrzymano dotacje, doprowadziły do wzrostu cen paliw.
Do tego nastąpił wzrost kosztów pracy i kosztów materiałów opakowaniowych, co z kolei wpłynęło na ceny egipskich pomarańczy. Ponadto Ministerstwo Rolnictwa uruchomiło ostatnio kampanię poświęconą zwalczaniu szkodników. Ma ona na celu dostosowanie poziomu standardów do wszystkich zróżnicowanych wymagań jakościowych i przepisów.
Abdelatty dodaje, że pomarańcze egipskie są poszukiwane w wielu krajach na całym świecie. Należą do nich: Holandia, Niemcy, Rumunia i Polska, a także Chiny, Sri Lanka, Bangladesz i Rosja. Firma Spica BV importuje również pomarańcze Navels i Valencia we wszystkich rozmiarach w zależności od sezonowości.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1