Ozonowanie ograniczenie pleśnienie
Owoce cytrusowe mają pH tkanek poniżej 4 i dlatego są bardzo narażone na ataki grzybów w obrocie pozbiorczym. Najczęstszymi patogenami atakującymi owoce są Penicillium italicum i P. digitatum, zarówno podczas przechowywania, jak i w czasie dystrybucji.
Naukowcy z Uniwersytetu Pablo de Olavide w Sewilli postanowili zbadać wpływ ciągłej i przerywanej ekspozycji (symulującej cykl nocny) atmosfery wzbogaconej w ozon (między 1,6 a 60 mg / kg) w temperaturze 5 st. C przez 15 dni na owoce cytrusowe. Po tym czasie cytrusy zostały poddane 15 dniowemu okresowi SL w temperaturze 20 st. C. Przebadano dwie odmiany mandarynek: Fortuna i Ortanique oraz cztery pomarańczy: Navelate, Lanelate, Salustiana i Valencia.
Następnie oceniono in vitro i in vivo wzrost Penicillium digitatum i Penicillium italicum . Na podstawie uzyskanych wyników badań wybrano ciągłą ekspozycję na 60 mg / kg ozonu i sporadyczną ekspozycję na 1,6 mg / kg ozonu, jako najkorzystniejsze.
Wyniki badań pokazały, że stosowanie ozonu opóźnia porażenie owoców grzybem P. italicum, a dodatkowo nie wpływa negatywnie na jakość owoców. Co więcej, proces ten ogranicza utratę jędrności u owoców.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1