Pomarańcze najbardziej popularne na Hiszpańskich stołach
Jak informują hiszpańskie źródła, aż 67 proc. Hiszpanów spożywa owoce i warzyw codziennie. Świeże produkty ogrodnictwa są na drugim miejscu pod względem najchętniej kupowanych produktów - na pierwszym znajdują się wszelkiego rodzaju mięsa, a na owoce i warzyw średnio Hiszpanie przeznaczają około 11,5 proc. swoich wydatków na żywność.
Pomimo tego zarówno w minionym jak i bieżącym roku w Hiszpanii odnotowano spadek sprzedaży warzyw i owoców odpowiednio o 5,5 proc. w przypadku tych pierwszych i o 4,6 proc. dla tych drugich. Zdecydowana większość respondentów traktuje świeże warzywa i owoce, a zwłaszcza owoce jak przekąskę w ciągu dnia. Najchętniej na hiszpańskich stołach goszczą pomarańcze – około 28 proc. udziału w spożyciu oraz jabłka – około 10,5 proc. udziału. W przypadku warzyw największym powodzeniem cieszą się ziemniaki – aż 28,4 proc. udziału w konsumpcji oraz pomidory – 15,5 proc. i cebula – niecałe 10 proc.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Hiszpania: droższe andaluzyjskie mandarynki?
czytaj dalej
Hiszpania: problemy w handlu kaki
czytaj dalej
Hiszpania: kampania cherimoya trwa już miesiąc
czytaj dalej
Hiszpania: grad niszczy uprawy cytrusów i kaki
czytaj dalej