Spada spożycie owoców cytrusowych w Europie
Co wpłynęło w tym roku na tak znaczny spadek sprzedaży? Czynników decydujących było kilka. Pierwszym z nich była jakość owoców. Ze względu u na warunki pogodowe w czasie sezonu – wysokie temperatury i brak opadów, sporo owoców w tym roku jest w mniejszym kalibrze, popękanych i niekształtnych.
Drugim czynnikiem była pogoda na europejskich rynkach docelowych. Łagodna zima z dość wysokimi temperaturami i szybkie nadejście wiosny ograniczyło popyt na cytrusy, których spożycie kojarzone jest z mroźną, śnieżną zimą, a tej w tym roku w ogóle nie było.
Trzecim czynnikiem, który miał wpływ na wielkość sprzedaży cytrusów na europejskich rynkach w tym sezonie jest polityka sieci handlowych. Firmy chcąc maksymalnie obciąć koszty nabycia cytrusów decydują się na owoce najgorszej jakości, których sprzedaż nie idzie jednak za dobrze i co finalnie powoduje na przestrzeni dłuższego czasu ogranicza handel tymi owocami.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Jeszcze stabilnie w handlu cytrusami
Spada popyt na owoce cytrusowe
czytaj dalej
Hiszpania : zbiory cytryn niższe od zakładanych
Maroko: eksport cytrusów niższy jak rok temu
czytaj dalej
Mimo mrozu ceny jabłek i cytrusów bez zmian
Argentyna: mniejsze zbiory cytryn
czytaj dalej