Syria: rośnie produkcja owoców cytrusowych
Produkcja owoców cytrusowych w Syrii w bieżącym sezonie 2013 wzrosła względem ubiegłorocznej, donosi Biuro ds. Owoców Cytrusowych Ministerstwa Rolnictwa i Reformy Rolnej Syrii. Zgodnie z szacunkami tej instytucji zbiory cytrusów mogą wynieść ponad 1.135.000 ton, czyli prawie o 130.000 ton więcej w porównaniu do tej z 2012 roku.
Zbiory owoców cytrusowych w 2012 roku wyniosły 1.000.000 ton, przy czym 887.000 ton w prowincji Latakia, 205.000 ton w prowincji Tartous i 12.000 ton w pozostałych regionach, gdzie uprawia się cytrusy, tj. w prowincjach Hims, Idlib, Deir Ezzor oraz w okolicach Damaszku .
Suhail Hamdan, dyrektor Biura ds. Owoców Cytrusowych Ministerstwa Rolnictwa i Reformy Rolnej Syrii powiedział, że uprawą cytrusów zajmuje się ponad 50.000 gospodarstw i stanowi to dla nich jedyne źródło utrzymania. Obecnie ze względu na trudną sytuację w kraju dołączyły do nich setki tysięcy ludzi, którzy pomagając przy zbiorach, transporcie i sprzedaży i w ten sposób czasowo znaleźli źródło zarobku.
Według oficjalnych danych w Syrii rośnie powierzchnia upraw owoców cytrusowych. Liczba posadzonych drzew wzrosła do 14,0 mln, przy czy, 8,0 mln to pomarańcze, 2,5 mln cytryny, pozostałe to mandarynki oraz grejpfruty.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Ukraina: konsumenci preferują jabłka i cytrusy
Peru eksportuje coraz więcej cytrusów
czytaj dalej
Hiszpania: więcej cytrusów z Walencji
Hiszpania: więcej owoców cytrusowych
czytaj dalej
Skrócenie sezonu cytrusowego w Argentynie
czytaj dalej
UE: rynek owoców cytrusowych
czytaj dalej