Turcja: eksport cytryn mniejszy, ceny zaś wyższe
Zbiory cytryn w Turcji w 2014 roku wyniosły około 650 tys. ton, rok później w sezonie 2015/2016 spadły aż o 23 proc. i były na poziomie 500 tys. ton. Ograniczona produkcja wpłynęła na eksport. Według Stowarzyszenia Eksporterów Okręgu Śródziemnego (AKIB) w 2014 roku w okresie od czerwca do grudnia większość cytryn została wyeksportowana do Rosji, a wartość wywiezionych owoców opiewała na kwotę 18,64 mln dolarów, rok później wartość eksportu spadła do 11,15 mln ton.
Drugim pod względem wartości eksportu tureckich cytryn był Irak, gdzie jednak w bieżącym sezonie także odnotowano spadek - w drugim półroczu 2014 roku wartość eksportu cytryn wyniosła 9,2 mln dolarów, rok później w analogicznym okresie 8,16 mln dolarów.
Jedynym krajem, gdzie eksport tureckich cytryn wzrósł była Polska. W okresie od lipca do grudnia 2014 roku jego wartość opiewała na kwotę 3,7 mln dolarów, w tym sezonie od lipca do grudnia aż 6,38 mln dolarów.
Według przewodniczącego Stowarzyszenia Producentów Owoców Cytrusowych, Ahmeda Dursun Sahin, gdyby Rosja nie nałożyła sankcji na produkty z Turcji, to byłby świetny sezon. Zakaz wwozu pomarańczy, mandarynek i grejpfrutów diametralnie zmieniły sytuację. W przypadku cytryn, których eksport do Rosji wciąż jest możliwy, niekorzystne warunki pogodowe niestety ograniczyły produkcję, a tym samym i eksport. To z kolei zmniejszyło zyski w stosunku do oczekiwań, dlatego ceny cytryn zaczęły rosnąć. Pod koniec 2014 roku producenci otrzymywali za cytryny 0,30 euro za kilogram, rok później o 50 proc. więcej, tj. 0,45 euro/kg.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Hiszpańscy producenci boją się embarga
czytaj dalej
Hiszpania: opłacalna produkcja cytryn?
Hiszpania: późne mandarynki będą droższe?
czytaj dalej
Maroko – większe zbiory i eksport cytrusów
czytaj dalej
Tureccy producenci cytrusów odczują skutki rosyjskiego embarga
czytaj dalej
RPA: wzrost eksportu cytrusów do UE
czytaj dalej