Turcja: fatalna pogoda ograniczyła produkcję cytrusów
Produkcja owoców cytrusowych w Turcji rośnie nieprzerwanie od 15 lat. W 2013 roku odnotowano wyjątkowo dobre zbiory wynikające z korzystnych warunków pogodowych. Niestety w 2014 roku pogoda nie była już tak przychylna do tureckiego ogrodnictwa i w mijającym sezonie odnotowano spadki produkcji praktycznie dla wszystkich gatunków owoców cytrusowych produkowanych w tym kraju.
Produkcję grejpfrutów oszacowano wstępnie (według danych USDA) na 205 tys. ton, co oznacza spadek względem poprzedniego sezonu o 13 proc. Podobna sytuacja miała miejsce w przypadku cytryn. Według wstępnych szacunków zbiory tego gatunku są niższe od ubiegłosezonowych o 11 proc. i wyniosły 680 tys. ton. Jeśli chodzi o pomarańcze, zbiory w 2014 roku oszacowano na 1,55 mln ton - o 9 proc. mniej jak rok temu, wówczas produkcja pomarańczy była na poziomie 1,7 mln ton.
Jedynym gatunkiem, którego produkcja w 2014 roku wzrosła były mandarynki a wszystko za sprawą szczęśliwego zbiegu okoliczności - większość obszarów obrośniętych tym właśnie gatunkiem ominęły kataklizmy pogodowe pozwalając na wzrost i odpowiednie dojrzewanie. Szacunki mówią, że zbiory mandarynek w 2014 roku były na poziomie 960 tys. ton - o 10 proc. większe jak rok temu.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Grejpfrutów do wyboru do koloru
czytaj dalej
Co słychać w handlu cytrusami przed Świętami?
czytaj dalej
Turcja: handel cytrusami z Rosją nie jest łatwy
UE: embargo zamknęło drzwi największemu dostawcy
czytaj dalej