Turcja: koniec sezonu na owoce cytrusowe
Eksport owoców cytrusowych w kwietniu br. był niższy o 43 proc. w ujęciu wartościowym i o 46 proc. w ujęciu ilościowym w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego. Eksport cytrusów w kwietniu 2013 wyniósł około 46,0 tys. ton, rok wcześniej w kwietniu wywieziono z Turcji 85,0 tys. ton tych owoców.
Spadek tych wartości ma głównie swoją przyczynę w malejącym (o 67 proc.) eksporcie pomarańczy. W kwietniu 2013 roku spadł także eksport grejpfrutów – o 46 proc. oraz cytryn – o 22 proc. względem kwietnia 2012 roku.
Wydaje się, że turecki sezon na owoce cytrusowe kończy się wcześniej w porównaniu do poprzedniego sezonu. Ten sezon ogólnie charakteryzuje się mniejszymi ilościami wyeksportowanymi - o około 20 proc. w porównaniu do poprzedniego sezonu.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Turcja: promocja cytrusów na Rosję i Ukrainę
Hiszpania: spadek produkcji mandarynek
czytaj dalej