Turcja: skutki rosyjskiego embarga dla handlu cytrusami
Na początku grudnia 2015 r. w odpowiedzi na zestrzelenie samolotu bojowego, który naruszył turecką przestrzeń powietrzną, Rosja zastosowała embargo w imporcie wielu owoców i warzyw pochodzących z Turcji. Obowiązuje ono od 1 stycznia br. Ocenia się, że restrykcje będą najbardziej odczuwalne w przypadku pomarańczy i mandarynek. Przed zastosowaniem obostrzeń około jednej piątej tureckiego wywozu pomarańczy i około połowa sprzedaży zagranicznej mandarynek trafiała bowiem na rosyjski rynek.
Według danych prezentowanych przez stowarzyszenie eksporterów z basenu Morza Śródziemnego (Mediterranean Exporters Association), w 2014 r. eksport pomarańczy z Turcji osiągnął 344 tys. ton, a Rosja plasowała się na drugiej pozycji w gronie odbiorców. W okresie od stycznia do listopada ub. r. na rosyjski rynek wysłano ok. 64 tys. ton tych cytrusów, co stanowiło 26 proc. sprzedaży zagranicznej w rozpatrywanym przedziale czasowym. Wprowadzone embargo oznacza wstrzymanie dostaw w tym kierunku, co może znaleźć odzwierciedlenie w około 10 proc. spadku tureckiego eksportu pomarańczy ogółem w sezonie 2015/16.
Podobna sytuacja ma miejsce w wywozie mandarynek, zajmujących pierwsze miejsce w sprzedaży zagranicznej owoców i warzyw. Rosja była do niedawna liderem w gronie odbiorców tych owoców. W okresie od stycznia do listopada 2015 roku turecki eksport mandarynek do Rosji osiągnął 168,9 tys. ton o wartości 88 mln USD. W analogicznym okresie 2014 roku wyeksportowano ich jeszcze więcej – 174 tys. ton.
Cytryny plasują się na drugiej pozycji zaraz po mandarynkach pod względem udziału w eksporcie świeżych owoców i warzyw. W pierwszych dziesięciu miesiącach ub.r. ich sprzedaż zagraniczna wyniosła 350 tys. ton o wartości 215 mln USD. Największy udział w strukturze geograficznej wywozu tych cytrusów ma nadal Rosja. Trzeba jednak podkreślić, że produkt ten nie znalazł się na rosyjskiej liście towarów objętych embargiem. W okresie od stycznia do listopada ub. r. na rosyjski rynek trafiło 90 tys. ton cytryn z Turcji, co daje 25 proc. udziału w całości wywozu.
Turcja od kilku lat odnotowywała wzrost eksportu grapefruitów. Około 80 proc. ich krajowej produkcji wysyłano poza granice. Również w tym przypadku Rosja plasuje się na pierwszym miejscu wśród importerów. W okresie od stycznia do listopada 2015 roku kraj ten sprowadził 36,4 tys. ton tureckich grapefruitów. Podobnie jak cytryny także grapefruity nie zostały uwzględnione na liście zakazanych produktów w imporcie do Rosji.
Ocenia się, że skutkiem rosyjskich restrykcji będzie zwiększenie produkcji soku pomarańczowego. Podkreślane jest, że sektor ma moce przerobowe aby przetwarzać więcej cytrusów niż do tej pory. W konsekwencji w sezonie 2015/16 Turcja zwiększy eksport soku pomarańczowego. Dotychczas trafiał on w większości na rynki europejskie, w szczególności do Niemiec, Holandii oraz Belgii.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Prognozy produkcji cytrusów w UE w sezonie 2015/16
czytaj dalej
Hiszpania: zwiększenie produkcji grejpfrutów
czytaj dalej
Turcja: eksport cytryn mniejszy, ceny zaś wyższe
czytaj dalej
Hiszpania: opłacalna produkcja cytryn?
Maroko – większe zbiory i eksport cytrusów
czytaj dalej
Tureccy producenci cytrusów odczują skutki rosyjskiego embarga
czytaj dalej