Turcja: słabsze zbiory cytrusów
Rozpoczął się sezon na cytrusy w Turcji. Pod koniec września zebrano pierwsze cytryny odmian Meyer i Interdonato. Zebrane zostały także grejpfruty Star Ruby i White Marsh, a także satsumy. Owoce te od pewnego czasu są eksportowane.
Generalnie sezon będzie słabszy jak rok temu, choć warunki pogodowe w czasie wegetacji były dobre i ogólnie jakość owoców jest dobra. Główną przyczyną słabszego plonowania drzew jest późniejszy zeszłoroczny zbiór, co rzutowało na wielkość kwitnienia w tym roku. Nie bez znaczenia dla tegorocznego plonowania były bardzo wysokie zeszłoroczne zbiory.
W przypadku cytryn zbiory odmiany Interdonato mogą być o 60-70 proc. niższe jak przed rokiem, zbiory odmiany Meyer będą o 40 proc. niższe. Jedynie plonowanie odmiany Lamas utrzymało się na zeszłorocznym, wysokim poziomie.
W przypadku czerwonych grejpfrutów Star Ruby spadek produkcji wyniesie 30-40 proc., zbiory White Marsh będą podobne do zeszłorocznych, a Rio Red będą nawet wyższe o 10-20 proc.
Zbiory mandarynek powinny być takie same jak w zeszłym roku, natomiast satsum będzie o 30-40 proc. mniej jak przed rokiem. W przypadku pomarańczy zbiory będą na podobnym poziomie jak w roku 2011.
Ze względu na lukę w podaży spowodowaną zakończeniem sezonu na cytrusy z Argentyny i RPA, a nie rozpoczętym jeszcze sezonem w Hiszpanii popyt na cytrusy z Turcji jest bardzo wysoki, szczególnie na cytryny, co przy niskiej podaży wpływa na wysokość cen za jakie owoce te są eksportowane.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Produkcja cytrusów w basenie M. Śródziemnego
czytaj dalej