Turecki eksport cytrusów
W sezonie 2015/2016 turecka produkcja owoców cytrusowych była bardzo wysoka i wyniosła aż 3,9 mln ton. Na bieżący sezon 2016/2017 prognozuje się utrzymanie tego trendu. W całym 2015 roku Turcy wyeksportowali w sumie 1,5 mln ton cytrusów, a w samym tylko okresie od stycznia do końca października 2016 roku wielkość eksportu przekroczyła 900,0 tys. ton. Przypomnijmy, iż od 1 stycznia 2016 roku Rosja wprowadziła zakaz importu tureckich owoców i warzyw w tym również owoców cytrusowych jak mandarynki i pomarańcze, co bardzo niekorzystnie odbiło się na tureckim eksporcie. Jedynie cytryny i grapefruity pochodzące z Turcji nie są objęte tym embargiem.
W całym 2016 roku wolumen eksportu cytrusów z Turcji do Rosji zmniejszył się o 43 proc. wobec analogicznego okresu roku poprzedneigo. W przypadku eksportowanych cytryn i grapefruitów w roku 2016 ich wielkość eksportu jeśli chodzi o rynek rosyjski spadla o 13 proc. do około 140,0 tys. ton. Najważniejszymi rynkami zbytu dla tureckich cytrusów są obecnie Irak, Ukraina, Arabia Saudyjska, Rumunia oraz Polska.
W przypadku pomarańczy w minionym sezonie 2015/2016 wielkość eksportu była na poziomie 361,0 tys. ton, a na bieżący sezon 2016/2017 prognozowane jest około 371,0 tys. ton. Największe ilości pomarańczy skierowano do Iraku.
Dla mandarynek poprzedni sezon zamknął się eksportem na poziomie 570,0 tys. ton, a na bieżący sezon planowane jest o 10,0 tys. ton więcej a największymi importerami tych cytrusów był ponownie Irak oraz Ukraina.
Cytryny są największa grupą produktową jeśli chodzi o eksportowane tureckie cytrusy z poprzedniosezonowym z wynikiem 672,0 tys. ton. W przypadku cytryn najwięcej importuje ich Rosja, a w sezonie 2016/2017 planowana wysyłka to około 640,0 tys. ton łącznie do wszystkich państw. Również tureckie grapefruity są najchętniej importowane przez Rosjan – w sumie w całym poprzednim roku Turcy wysłali ich 190,0 tys. ton, a w sezonie omawianym będzie to około 200,0 tys. ton, w tym około 35,0 tys. ton trafi do samej tylko Rosji.
W sezonie 2016/2017 turecka produkcja pomarańczy wyniesie 1,85 mln ton, mandarynek – 1,06 mln ton, cytryn – 638,0 tys. ton oraz grapefruitów – 253,0 tys. ton.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Hiszpania: mniejszy eksport cytrusów?
czytaj dalej
RPA: wzrost eksportu cytrusów do UE
Hiszpania: deszcze niszczą uprawy
czytaj dalej
Skandynawowie importują coraz więcej owoców i warzyw
czytaj dalej