Unijny rynek pomarańczy w sezonie 2014/2015
Według najnowszych szacunków w sezonie 2014/2015 zbiory pomarańczy powinny wynieść około 6,2 mln ton wobec 6,71 mln ton w poprzednim sezonie 2013/2014. Największymi producentami pomarańczy w UE są oczywiście Hiszpania oraz Włochy – z tych dwóch państw pochodzi około 80 proc. łącznych zbiorów unijnych, z czego z samej Hiszpanii ponad 50 proc. Pozostałe 20 proc. to pomarańcze portugalskie, cypryjskie czy greckie.
Od kliku lat konsumpcja pomarańczy na lokalnym rynku utrzymuje się na stabilnym poziomie około 5,3 -5,5 mln ton, co w przeliczeniu na 1 obywatela daje coroczne spożycie na poziomie około 10 kg. W omawianym sezonie wielkość ta osiągnie około 5,38 mln ton, przy czym powyżej średniej unijna konsumpcja utrzymuje się u największego producenta – Hiszpanii, gdzie spożywane jest około 20 proc. wyprodukowanych na terenie Unii pomarańczy, a średnio na 1 Hiszpana przypada 20 kg/rocznie.
Unia Europejska jest zdecydowanie importerem netto pomarańczy, a corocznie sprowadzane jest na unijny rynek około 800,0 tys. ton tych cytrusów – na bieżący sezon 2014/2015 planowane jest dokładnie 826,0 tys. ton. Owoce te importowane są przede wszystkim z państw trzecich, a w minionym sezonie 2013/2014 największym dostawcą było RPA z wynikiem – 379,0 tys. ton oraz Egipt – prawie 181,0 tys. ton, czy Maroko – niecałe 70,0 tys. ton, a także Argentyna - ponad 41,0 tys. ton. W przypadku eksportu pomarańczy z UE – wysyła się ich około 300,0 tys. ton (na bieżący sezon założenie to 333,0 tys. ton) w tym najchętniej sprowadzane są one przez Szwajcarów - w poprzednim sezonie było to 57,2 tys. ton, Serbów – 42,7 tys. ton oraz Rosjan – 29,20 tys. ton.
Państwa unijne nie są znaczącym producentem skoncentrowanego soku pomarańczowego - w omawianym sezonie 2014/2015 wielkość ta wyniesie jedynie 101,8 tys. ton wobec 110,9 tys. ton sezon wcześniej. W sumie taka ilość soku wyprodukowana zostanie z około 1,31 mln ton pomarańczy dostarczonych do przetworzenia. Z braku lokalnej produkcji państwa unijne zmuszone są do importu tego produktu i w sezonie 2014/2015 wyniesie on aż 1,06 mln ton wobec 1,05 mln ton w poprzednim sezonie, a zdecydowanie największym dostawcą pozostaje Brazylia z około 80 proc. łącznych dostaw. W sezonie 2013/2014 kraj ten na unijny rynek skierował aż 915,5 tys. ton koncentratu pomarańczowego. Pozostałe ilości UE importuje między innymi z USA czy Meksyku. W przypadku eksportu, a właściwie reeksportu, soku z Unii do państw trzecich wysyła się go mniej więcej około 60,0 tys. ton, a w bieżącym sezonie 2014/2015 będzie to wielkość około 57,0 tys. ton. Największym importerem koncentratu są Arabia Saudyjska, Szwajcaria i Norwegia.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Maroko: eksport cytrusów wyższy jak rok temu
czytaj dalej
Turcja: fatalna pogoda ograniczyła produkcję cytrusów
czytaj dalej
Pomarańcze najbardziej popularne na Hiszpańskich stołach
czytaj dalej