W chłodne jesienno-zimowe dni lubimy cytrusy
http://zdrowie.trojmiasto.pl/Jesienne-owoce-ktore-pachna-latem-n63192.html13 kg jabłek, 4,7 kg truskawek, malin i porzeczek, 4 kg śliwek, wiśni i czereśni: taką ilość naszych krajowych owoców spożył statystyczny Polak w 2011 roku. W tym samym czasie, jesienią i zimą, zjadł aż 13 kilogramów zagranicznych cytrusów - podaje portal.
Świeże i dobre jakościowo cytrusy to świetne źródło witaminy C i A, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, chroniących nasze komórki przed starzeniem się - przekonuje dietetyk Magdalena Olszówka z poradni Zalety Diety.
Portal trojmiasto.pl ostrzega przed owocami zawijanymi w bibułkę, ponieważ mogą być natarte chemią. Także kupowanie pomarańczy czy cytryn w siatce jest ryzykowne - regułą jest, że część z nich jest nadpsuta. Lepiej unikać także grejpfrutów czy pomarańczy ze świecącą się skórką - producenci uzyskują taki efekt nacierając je parafiną, często wymieszaną z konserwantami.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Import grejpfrutów do Polski w I półroczu 2012
Hiszpańskie mandarynki na polskim rynku
Cytrusy wciąż z półkuli południowej
czytaj dalej