Włoski rynek mandarynek
W sezonie 2015/2016 szacowane zbiory mandarynek we Włoszech wyniosą około 859,0 tys. ton wobec 866,0 tys. ton w sezonie poprzednim. Zdecydowana większość z lokalnych zbiorów kierowana jest do bezpośredniej konsumpcji. W bieżącym sezonie poziom spożycia na krajowym rynku to około 815,8 tys. ton tych cytrusów.
W porównaniu do wielkości zbiorów niewielka ilość jest corocznie eksportowana, więcej mandarynek jest za to importowanych. W sezonie 2015/2016 oszacowano poziom eksportu na 85,0 tys. ton, a importu na około 102,0 tys. ton. Eksportowane, włoskie mandarynki w większości kierowane są na rynek polski – około 38 proc. i rumuński – 25 proc. W przypadku owoców sprowadzanych największym dostawcą pozostaje Hiszpania.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Unijny rynek pomarańczy
czytaj dalej
Chilijski eksport cytrusów
Kurczy się oferta cytrusów
czytaj dalej
Produkty z Zimbabwe coraz popularniejsze na unijnym rynku
czytaj dalej
Maroko dominuje na rosyjskim rynku
czytaj dalej
Argentyna: szykują się rekordowe zbiory
czytaj dalej