Wstępne szacunki dla hiszpańskich mandarynek
Wstępne dane dotyczące produkcji mandarynek w Hiszpanii w sezonie 2016/2017 zakładają wielkość produkcji na poziomie 2,446 mln ton wobec 1,972 mln ton w poprzednim sezonie. Tym samym w bieżącym sezonie odnotowany zostanie około 24 proc. wzrost produkcji tych cytrusów.
Spore ilości mandarynek kierowane są na hiszpańskim rynku do bezpośredniej konsumpcji - w omawianym sezonie 2016/2017 zakłada się, że wielkość ta osiągnie pułap 460,0 tys. ton wobec 397,3 tys. ton w poprzednim okresie.
Hiszpania to nie tylko największy producent ale i eksporter mandarynek. W sezonie 2016/2017 wysłanych zostanie około 1,7 mln ton tych cytrusów wobec 1,49 mln ton wyeksportowanych w poprzednim roku. Zdecydowanie największymi importerami hiszpańskich owoców są kraje unijne – kierowane jest tam około 91 proc. łącznego eksportu mandarynek. W poprzednim sezonie najwięcej owoców skierowano do Niemiec – 421,6 tys. ton, Francji – 364,7 tys. ton oraz Wielkiej Brytanii – niecałe 159,0 tys. ton. Sporo hiszpańskich mandarynek trafiło także do Polski.
Import tych owoców w porównaniu do wielkości produkcji i eksportu jest marginalny – zakłada się, że w sezonie 2016/2017 wyniesie zaledwie 13,0 tys. ton. Do przetwórstwa skierowanych zostanie w omawianym okresie 300,0 tys. ton mandarynek (głównie przetwarzanych jako owoce puszkowane).
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
Ceny pomarańczy w górę?
czytaj dalej
Marokański rynek cytrusów
czytaj dalej
Mniejsza produkcja chińskich mandarynek
czytaj dalej
Turecki eksport cytrusów
czytaj dalej
Światowa produkcja owoców
czytaj dalej
Hiszpania: deszcze niszczą uprawy
czytaj dalej