Wzrośnie produkcja izraelskich cytrusów?
Służby zagraniczne amerykańskiego departamentu rolnictwa (FAS/USDA) prognozują, że w sezonie 2015/2016, który trwa od października 2015 do września 2016, produkcja cytrusów w Izraelu wyniesie 600 tys. ton i będzie prawie o 10 proc. wyższa niż w sezonie 2014/2015.
Zbiory mandarynek będą rekordowo wysokie (225 tys. ton), wzrośnie również produkcja pomarańczy do 120 tys. ton. Niższe będą natomiast zbiory grejpfrutów (185 tys. ton) ze względu na obniżenie areału upraw w ostatnich latach.
Krajowe spożycie cytrusów w sezonie 2015/16 przewidywane jest na 200 tys. ton, o 11 proc. więcej niż rok wcześniej, ze względu na wyższą podaż. W sezonie 2014/15 eksport świeżych cytrusów z Izraela wyniósł 163 tys. ton, z czego mandarynki stanowiły 56 proc., a grejpfruty – 37proc. Zmniejszył się znacznie wywóz na rynek rosyjski, głównie ze względu na osłabienie wartości rubla. W poprzednich latach Rosja była znaczącym importerem izraelskich cytrusów. W sezonie 2015/16 eksport tych owoców z Izraela wzrośnie prawdopodobnie o 22 proc. do 200 tys. ton, a największymi odbiorcami będą USA i Kanada.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1
50 ton tureckich mandarynek cofnięte na rosyjskiej granicy
czytaj dalej
RPA: wzrost eksportu cytrusów do UE
czytaj dalej
Syryjskie cytrusy na rosyjskim rynku?
Hiszpania obawia się embarga na tureckie produkty
czytaj dalej
Chiny: rozpoczął się sezon pomelo
czytaj dalej